Stringhylla - Allt om bra bokhyllor och stränghyllor

Bokhylla

Bokhylla Ivar

Bokhylla är en möbel som i en enklaste form består av två vertikala stöd på mellan vilka hyllplan placeras. På bokhyllan placeras föremål som böcker, prydnadssaker eller fotografier.

De flesta bokhyllorna är tillverkade i trä eller olika form av laminerade spånskivor. Sverige klart mest kända bokhylla är bokhyllan Billy som IKEA lanserade i samband med den första boken skrevs. Andra större och mer välkända modeller på bokhyllor är:

  • Billy bokhyllan från IKEA
  • Bokhyllan Niklas också från IKEA
  • Stringhyllan är kanske Sverige mest kända bokhylla

Alternativ till en bokhylla

De enkla bokhyllorna har utvecklat successivt. Inledningsvis var en bokhylla ensat enkla hyllplan i trä för att senare även innefatta varianter med mindre skåp längs där framsidan var täckt med dörrar.

Begreppet bokhylla kvarstod även om möbelns utformning förändrats. Även större förvaringsmöbler som har en del utdragbara lådor istället för skåpen eller som komplement till skåpen benämns bokhylla.

Flera av de större och mer välkända bokhyllorna har även täckta överskåp eller vitrinskåp med lampor och glasdörrar men kallas ändå bokhylla.

Specialtillverka en bokhylla

Även om utbudet av bokhyllor är mycket stort och även om djupet, höjden, bredden och materialen variera så kan det vara svårt att hitta en bokhylla som passar perfekt.

Ofta är det relativt enkelt att tillverka eller är det ganska billiga att låta tillverka en platsbyggd bokhylla av enklare modell.

Bygga bokhylla själv

Bygga bokhylla själv

Om du bygger bokhylla själv eller använder en vanlig snickare till din hjälp kan det vara en fördel av att använda MDF-board som är ett kompakt och tålig högtrycksspånskiva. Det är lätt att såga eller sätta plugg i MDF:en och den är mycket stark samt finns i många olika tjocklekar.

Möbelsnickare som bygger bokhyllan

Om du vill ha en lite mer avancerad specialbyggd bokhylla är det oftast bäst att vända sig till en lokal möbelsnickare. Möbelsnickaren har troligtvis massor med erfarenhet av att bygga anpassade bokhyllor i homogent trä med både inbyggda skåp och lådor.

Stringhylla finns hos


Allt om stringhyllan

Här finns allt du behöver veta om Stringhyllan men också en del kul och lustigt saker gällande stringhyllor.Meny - Stringhylla
Till förstasidan på www.stringhylla.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
LänkarKöp StringFöretagNyheter